Kulturen kring ukulele

Ukulelen brukar ofta vara kopplad till Hawaii och den hawaiianska kulturen. På senare år har instrumentet dock blivit något mer världsomspännande som anpassar sig efter den kulturen där ukulele befinner sig. På Hawaii var det kung Kalakaua som fascinerades för det lilla instrumentet och marknadsförde det som något typiskt för Hawaii. Han kombinerade ukulelen med den hawaiianska kulturen och lät artister spela klassiska hawaiisk musik under kungliga högtider samt introducerade instrumentet till hula-dansen. I modern tid har ukulelen fått en återuppståndelse inom musik och det kulturella sedan 1990-talet. En av orsakerna bakom denna comeback sägs bero på internet och det sätt man nu kan sprida musik på. Fast till skillnad från 1800-talets slut är nu ukulelen något av ett socialt instrument som kan dyka upp på fester där alla sjunger och spelar tillsammans.

Hula Girl

 

Ukulelens utseende
Ukulelen är ett instrument som till utseendet påminner väldigt mycket om en akustisk gitarr. Men det är främst till formen som den liknar en gitarr. Istället för den kraftiga ljudvolym som man kan uppnå med en akustisk gitarr, ger ukulelen istället ifrån sig en mycket mildare ljudvolym. Detta har gjort att man inte riktigt kunnat använda sig av ukuleles i orkestersammanhang. Där har man istället utvecklat en banjovariant på ukulelen, en så kallad ”banjolele”. Även om ukulelen inte riktigt platsar i en orkester dyker det upp en och annan ukulelekonsert i Sverige. Två av dem största skillnaderna mellan gitarren och ukulelen är dels storleken och dels strängarna. Ukulelen är en mycket mindre variant än gitarren och kommer i fyra olika storlekar som alla är mindre än en gitarr; Sopran, Concert, Tenor och Bariton. Sedan har ukulelen bara fyra strängar till skillnad mot gitarrens sex.

 

Var börjar man?
Om man vill börja spela ukulele finns det många sätt att ta sig an det hela. Vilket sätt du väljer beror helt på vilken typ av person du är och vad som passar dig bäst. Det ena, och kanske vanligaste sättet att börja lära sig spela ukulele, är att leta upp en nybörjarkurs i ukulele i närheten av orten där du bor. Genom att gå en kurs får du chansen att möta andra som vill lära sig spela, samt få den hjälp du behöver av en kunnig ukulele-expert. Ett annat sätt att lära sig spela ukulele är på egen hand. Detta kräver att man har den självdisciplin som behövs och kan vara hemma utan att någon stör. Att lära sig på egen hand, via böcker och internet, kan även passa den som redan kan spela ett likande instrument.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *