Första stegen till att spela på egen hand

Om du inte finner tiden, eller kan rättfärdiga det ekonomiska i att påbörja en ukulele kurs, så finns det olika sätt att sig an detta. Två huvudsakliga sätt att ta sig an dina första stapplande steg som ukulelespelare är att antingen leta upp böcker i ämnet. Kolla t.ex. in Peter Almqvists ”Husets Ukulele-skola” som är inriktad för vuxna, eller Eva Samuelsons ”Ukulela” som fokuserar mer på barn. Dessa böcker innehåller en introduktion till hur man skall hålla en ukulele och vad man bör tänka på, samt några enkla låtar att börja med. Om man istället vill gå internetvägen finns där en stor uppsjö av självlärningsidor. En av dessa som du kan börja med är Ukuleleklubben i Göteborgs hemsida. Här kan du få både tips på ackord och låtar, samt hänvisningar för hur du tar dig ännu längre med ditt spelade.

Ukulelens olika delar och dess termer
Något av det viktigaste att ha koll på när du börjar spela ukulele är några termer som flitigt kommer att användas, oavsett om du lär dig via internet, böcker eller genom kurser. På ukulelens hals finner du strängarna som du spelar på, under dessa sitter banden på vilka du håller dina fingrar. Längst upp på halsen sitter sadeln, vilket är själv böjen mellan toppen och halsen. Efter denna kommer sedan stämskruvarna.Första stegen till att spela på egen hand 1

Hur du stämmer en ukulele
För att kunna spela ukulele är det viktigt att din ukulele är stämd och låter som den skall. Att stämma ett instrument man nyligen fått i handen kan verka skrämmande till en början, men oroa dig inte. Det är relativt lätt att stämma ett instrument och genom stämningsprocessen lär du dig mer om instrumentet, vilket hjälper ditt spelande. Du kan antingen använda dig av en stämgaffel eller kopplingstonen på en telefon som ligger väldigt nära A. Har du mera avancerade verktyg går dessa givetvis bra de med. Utgå ifrån den lösa 4:e strängen och vrid på stämningsskruven tills den är så lik A-tonen som möjligt. Sedan sätter du ett finger på band 2 på den 4:e strängen och ställer in sträng 1 efter denna ton, även kallad B. Håll sedan ett finger på sträng två, på band 5 platsen, och ställ in så att den låter som sträng 1, vilket blir ton F#. Avslutningsvis håller du ett finger på sträng 3, band 4, och ställer in så att den låter som sträng 2, vilket ger dig ton D.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *