Tänka på inför ett köp av en ukulele

När man har funderat länge och till slut bestämt sig för att köpa en ukulele, är det några saker som man bör ha i åtanke. Först och främst gäller det att bestämma sig för vilken typ av instrumentet man är ute efter. Det finns nämligen olika varianter, men den vanligaste är en sopranukulele som är antingen C- eller D-stämd. De C-stämda ukulelerna går oftast att köpa i England och USA. Andra varianter av instrumentet är:

  • Konsertukulele
  • Tenor
  • Bariton

Att köpa

Det finns butiker som säljer de olika typerna av ukulele och då ser de till att instrumentet blir ordentligt stämt innan man tar hem det. Men för de personer som vet vad de sysslar med och har spelat i många år, går det att hitta butiker och annonser på nätet. Då kan allaannonser vara ett sätt att hitta en ukulele, annars går det att söka efter instrumenten i en sökmotor.

I Sverige

Den vanligaste ukulelen som finns som finns i Sverige är D-stämd sopranukulele. När man spelar på en D-stämd ukulele så tar stallet extra mycket stryk. Därför bör man kontrollera att stallet sitter bra och limmat fast ordentlig. Ett bra tips är att vrida instrumentet för att se efter om stallet lutar eller om det går att se några håligheter. Skulle det finnas håligheter mellan stall och locket på ukulelen, kan det komma in fukt som gör att limmet löses upp, vilket innebär att limningen är slarvigt gjord!

Kontrollera din ukulele

Andra saker som man bör kontrollera innan ett köp av en ukulele är om stallet och sadeln sitt i rätt höjd för att sedan kolla om det är ett stort avstånd emellan greppbrädan och strängarna. Skulle det kännas trögt, så är inte just den ukulelen något att ha.

Skulle ljudet skorra eller skulle tonerna/bitonerna låta felaktiga, bör man titta efter på ukulelen. Ofta beror det på att greppbräda och banden inte sitter parallellt, då bör man inte köpa instrumentet. För att kunna göra en kontroll av det lägger man sitt pekfinger på första bandet och över alla strängarna och sedan spela. Det ska komma rena och fina toner.

Nu är det dags att kolla banden. Beroende på om man bara kommer spela på de tre till fyra första banden, är inte de andra banden så viktiga. Men det är ändå viktigt att kolla att de övriga banden stämmer utifall man skulle vilja använda alla banden en dag. Det är stor skillnad mellan de olika ukulelerna och det kan ta tid att hitta en ukulele där det stämmer på alla banden,

Slutord

Har man kontrollerat allt man bör tänka på inför ett köp av en ukulele, bör man kunna känna sig trygg med sitt köp. Detta gör att man kommer ha roligt i många timmar både på egen hand men också med andra som har samma intresse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *