Ukulele – det perfekta barninstrumentet

Det är både roligt och utvecklande för barn att få lära sig ett musikinstrument. Ukulelen är ett bra nybörjarinstrument för både mindre barn och tonåringar, då det är ett litet instrument som inte behöver kosta så mycket.

Musik hela livet

Att få lära sig ett musikinstrument är något som ofta följer med en människa livet ut. Enligt forskning är det bra för barn att lära sig spela, då det utvecklar deras intellekt och minne. Det spelar inte så stor roll vilket instrument ett barn får lära sig, utan det är själva musicerandet i sig som är det viktiga. Om ett barn spelar gitarr i tre år och sedan slutar, är det lättare för den personen att i vuxen ålder börja spela sitt favoritinstrument – gitarr, piano eller saxofon spelar ingen roll –, än om man aldrig började spela som barn. Det är som med det mesta i livet: ju mer vi lär oss när vi är små, desto mer vågar vi pröva som vuxna.

Om du lärde dig att bygga och fixa när du var liten, vågar du renovera och lägga om golvet i vardagsrummet som vuxen. Om du behöver nytt golv hittar du allt vad du behöver hos Byggmax. Vare sig du själv spelat ett musikinstrument eller inte, bör du uppmuntra dina barn att spela – och ukulelen är ett perfekt instrument att börja med.

Ukulelen

En ukulele är som en minigitarr med bara fyra strängar och finns i fyra olika modeller. Ursprungligen kommer instrumentet från Portugal. Den har en ljusare och högre ton än gitarren, på grund av den korta halsen – den kan alltså inte utifrån fysikens lagar låta som en gitarr. Förutom att ukulelen är ett mindre musikinstrument, är den relativt billig och kommer i en mängd färger. Du hittar en ukulele från 200 kronor och uppåt. För att göra det så inspirerande som möjligt för ditt barn att spela, bör du låta det välja färg själv. Eftersom det är ett så billigt instrument kan det underlätta om du också köper en ukulele till dig själv och att ni lär er tillsammans. Du bör dock inte köpa en för billig ukulele, utan gärna från 300 kronor och uppåt.

Lära sig spela ukulele

Du kan enkelt lära dig att spela ukulele på Youtube. Det finns många ukulele-tutorials där du kan lära dig enkla och roliga sånger, både popsånger och gamla klassiker. Om du också köpt en ukulele till dig själv för att du och dina barn ska lära er tillsammans, kommer du snabbt att upptäcka att de lär sig mycket kvickare – vilket också kommer att sporra deras spelande! I början kan det vara enklats om ni lär er särskilda sånger, så att barnen känner att de kan spela. Men sedan bör ni också lära er ackorden, så att ni kan spela från vilken sångbok som helst. Ukulelen passar alla, från fyraåringen, till tonåringen och mormor. Köp en ukulele eller ett annat instrument och låt ditt barn få lära sig spela redan från låg ålder – det gör både ditt barn smartare och ger mycket glädje!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *