Ukulele förr och nu

När många hör ordet ukulele så tänker de kanske på den musik som spelas på Hawaii. Men ukulelen har egentligen sitt ursprung i Portugal. Portugiserna introducerade sitt instrument machete till invånarna på Hawaii i slutet av 1800-talet, som sedan utvecklade instrumentet på ön. De gav instrumentet namnet ”hoppande loppa” på hawaiianska som syftar på när fingrarna spelar på instrumentet. Ukulele blev snabbt populärt i USA, där det sedan spreds till Japan. Under andra världskriget förbjöds ukulelen i Japan men ukulelemusik spelades ändå i hemlighet. Idag har Japan blivit ett andra hem för ukulelekultur utanför Hawaii.

Världsrekord med ukulele

Idag kan man köpa en ukulele för ett relativt billigt pris jämfört med andra liknande instrument. På grund av detta finns det ungefär 100 000 ukuleles i Sverige. Med en ukulele kan man vara med och slå världsrekord – i september i år försökte en arrangör att slå det tidigare rekordet av antal ukulelespelare genom att locka till sig 5000 spelare. Stadion i Stockholm hyrdes men det blev inget rekord då uppslutningen blev alldeles för liten. Det tidigare rekordet från 2015 med 4792 spelare i Tahiti, Franska Polynesien står sig alltså än idag. Men arrangören hoppas på ett nytt försök inom en snar framtid.

Att köpa en ukulele

Ukulelen finns i olika former beroende på i vilket sammanhang den ska användas. Till exempel finns en så kallad banjolele som används i orkestersammanhang och har därför ett starkare ljud. Förutom detta finns ukulele att köpa vanligen i fyra olika storlekar: Sopran, Concert, Tenor och Bariton. Mer ovanliga former av ukulele är med stålsträngar, elektronisk ljudupptagning och magnetmikrofoner. Det som har gjort ukulelen så älskad bland många är att den är billig att köpa. Detta har gjort att många har stött på instrumentet under sin uppväxt. Med liten storlek och fyra strängar är den därför ett bra förstainstrument att köpa till ditt barn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *