Historian bakom ukulelen

Ukulele är ett instrument som i mångas öron förknippas med Hawaii, men instrumentet kommer ursprungligen från Portugal. Det var portugisiska immigranter från främst Madeira och Kap Verde som under 1880-talet tog med sig liknande stränginstrument till Hawaii. Ukulelen härstammar från bland annat instrumenten cavaquinho och machete. Det sägs att det var en man vid namn Manuel Nunes som var en av dem första att tillverka ukuleles på Hawaii. Namnet ukulele kommer av orden ”uku” som betyder gåva, och ”lele” som betyder fram, vilket antyder att ukulelen ses som en gåva som kom till Hawaii. Instrumentet spreds sedan flitigt under 1900-talet där ukulelen 1929 kom till Japan via Yukihiko Haida. I USA fick man redan 1915 ta del av detta glada instrument då en hawaiisk ukuleleensemble spelade i San Francisco. Här i Sverige är ukulelen fortfarande något populärt och i Göteborg har man en t.o.m. en ukuleleklubb.Historian bakom ukulelen 1

Artister som spelar ukulele
Det finns en rad av artister som gjort sig kända genom att främst spela ukulele och som livnär sig på att spela detta intressanta instrument. Några av de kända artister som framfört låtar med hjälp av ukulelen är: Elvis Presley, Paul McCartney och John Lennon. När det kommer till låtar som bygger på ukulelen, är en av de mest kända låten en cover på ”Somewhere over the Rainbow”, med den kanske mest kända ukuleleartisten: Israel Kamakawiwo’ole. I England finner man även en av världens största och mest kända ukuleleorkestrar, som ständigt spelar världen över.

Andra stränginstrument
Det finns en stor uppsjö av olika stränginstrument ute i världen, där några av dem mest kända är gitarr, luta, mandolin och ukulele. Samtliga faller i underkategorin ”knäppes” i gruppen lutor. Under kategorin stränginstrument hittar man även underkategorin ”stråkar”, som består av till exempel violin och cello. Letar man runt i butiker kommer man dock stöta på många andra stränginstrument. Tack vare att företag förbättrat sin ekonomi och kan använda sig av bland annat factoring för att kunna erbjuda ett större utbud, blir det lättare att hitta minde kända stränginstrument. Några av dessa mindre kända varianter är olika former av harpor, som är relativt vanligt förkommande i exempelvis filmmusik. Ett av de mera annorlunda instrumenten, som man oftast inte stöter på i västvärlden nuförtiden, är hackbrädet. Instrumentet är ett litet bord med strängar som man spelar på. Hackbrädet var stort på medeltiden i Europa och var även ett populärt folkmusikinstrument i Svealand under 1800-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *