Kända låtar med ukulele

300px-Jason_Mrazukulele är ett instrument som ser ut som en liten gitarr men med fyra strängar, gitarren är ju som bekant sexsträngad. Ukulelen härstammar från Portugal och det är ett instrument som är relativt enkelt att lära sig att spela på. På internet finns flera bra sidor för dig som vill lära dig att spela låtar och en mycket känd låt som många vill lära sig är Over the rainbow med Israel Kamakawiwoʻole. En lite mer modern låt är Jason Mraz I´m yours. Genom att både läsa ackorden och lyssna på låten, är det enklare att lära sig.

Ursprung och popularitet

Ukulelen härstammar alltså från Portugal, men det var på Hawaii som den blev populär under 1800-talet och därifrån har den spridits vidare ut över världen. Ukulele är ett bra instrument att börja med oavsett i vilken ålder som du befinner dig. Det är enklare att lära än gitarr och ukulelen finns i de fyra storlekarna Sopran, Concert, Tenor och Bariton. Eftersom den är mindre än gitarren, är det även lättare för yngre att hantera instrumentet. Ordet ukulele betyder hoppande loppa och kanske beror det på den knäppande spelstilen. Om du har övat ett tag och blivit så pass bra att du börjar få spelningar kan du enkelt fakturera och hålla koll på dina betalningar genom att använda tjänsten factoring. Men se till att känna dig säker innan du ställer dig framför publik och öva gärna framför en mindre grupp först, kanske familjemedlemmar eller vänner. Att ta lektioner via en musikskola eller en kvällskurs är ett bra sätt att få respons på ditt musicerande.

Öva mycket på att stå inför publik

Om du vill lära dig spela ukulele har du möjlighet att själv leta upp en låt och öva in greppen eller att ta lektioner. Genom att ta lektioner får du direkt respons från en erfaren musiker, du får tips och dessutom får du en chans att träffa andra med samma intresse. Varför är det bra? Dels kan ni spela tillsammans, vilket ofta är roligare och dels sporrar ni varandra till att vilja utvecklas. Genom att spela på en musikskola eller via ett studieförbund ökar även chanserna att du och din eventuella grupp ska få visa fram inför publik vad ni kan. Både musikskolor och studieförbund har nämligen ofta kontakter som gör det lättare att få spelningar i början. Om du vill öva upp dig på att stå framför publik är ett bra sätt att bli gatumusikant. Du får spela för mycket folk, men det blir inte samma sak som att spela för en stor skara som sitter i en publik och endast har ögonen och öronen inställda just på dig. Att öva ger färdighet sägs det och det stämmer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *