Ukulele Orchestra of Great Britain

Ukulele Orchestra of Great Britain är en engelsk musikgrupp som är unik på det sättet att det inte är en särskild genre som särskiljer deras musik, utan ett särskilt instrument. Gruppen spelar musik ur ett flertal olika genrer, men det alla deras låtar har gemensamt är att de spelas på ukulele. Gruppen består av åtta medlemmar (David Suich, Peter Brooke-Turner, Hester Goodman, George Hinchliffe, Richie Williams, Kitty Lux, Will Grove-White och Jonty Bankes), som alla spelar olika typer av ukulele, till exempel sopranukulele, tenorukulele, barytonukulele och basukulele (basen är dock egentligen inte en ukulele, utan en akustisk basgitarr).ukulele-1185317_960_720

Gruppen bildades år 1985, enligt Richie Williams för att de ville utmana folks uppfattning om, och förväntningar på, ukulelen. De flesta som har hört bandet skulle nog säga att de har lyckats med det de föresatte sig. Deras koncept går ut på att arrangera om kända låtar (från alla möjliga genrer, till exempel punk, klassisk musik och hårdrock) till ukuleleversioner. Samtidigt som deras musikaliska arrangemang är seriösa, är humor en viktig del i deras framträdanden, vilket man kan få en ledtråd till bara genom att titta på deras arrangemang av ukulelelegendaren George Formbys låt ”Leaning on a Lamppost”, som i deras version har fått titeln ”Lenin on a Lamppost” och spelas i balalaikastil. Andra exempel på låtar som de har gjort om är ”Anarchy in the U.K.” av Sex Pistols och ”Should I Stay or Should I Go” av The Clash.

Detta koncept har gjort att gruppen så gott som kultförklarats i sitt hemland Storbritannien, och de börjar även märka av framgångar i Sverige, då de bland annat har uppträtt på Reginateatern i Uppsala och på Scalateatern i Stockholm, på båda platserna för utsålda hus. Om du är ett av gruppens svenska fans, och du vill sprida kännedomen om dem, kan du till exempel beställa en t-shirt med tryck från Medtryck.com med gruppens namn på. I andra länder är gruppen än mer känd än den är i Sverige. I USA och Australien har de till exempel spelat på prestigefulla scener som Carnegie Hall i New York och Operahuset i Sydney, och de har också turnerat i Japan, Kina, Nya Zeeland, Tyskland, Frankrike, Österrike, Belgien, Finland, Estland, Norge och Irland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *