Cliff ”Ukulele Ike” Edwards

Clifton Avon Edwards, som kom att förknippas så mycket med det instrument han spelade att han fick smeknamnet “Ukulele Ike”, var en amerikansk sångare och röstskådespelare som hade sin storhetstid under 1920- och 1930-talet. Han var särskilt känd för sina jazziga tolkningar av poplåtar och roliga visor, och en av hans kanske främsta hits var hans tolkning av ”Singin’ In The Rain” från 1929. Senare i sin karriär skulle Cliff Edwards också bli känd som röstskådespelare, då han gjorde olika roller till animerade filmer. Han är kanske mest känd som rösten till Benjamin Syrsa i den engelskspråkiga versionen av Disneys Pinocchio från 1940.Cliff_Edwards_Sees_Double

Edwards föddes i Missouri år 1895. Redan när han var 14 år gammal slutade han skolan för att flytta till Missouri, där han arbetade som sångare och underhållare i salooner. Det var på detta sätt som det kom sig att Edwards började spela ukulele: eftersom många av barerna han spelade i inte hade ett piano, eller i bästa fall ett som var i mycket dåligt skick, lärde han sig själv att spela ett annat instrument för att kunna ackompanjera sin egen sång. Att det blev just ukulelen berodde helt enkelt på att det var det billigaste instrumentet i musikaffären. Hans genombrott kom då han spelade på Arsiona Cafe i Chicago, och uppträdde med sången ”Ja-Da” som hade skrivits av klubbens pianist, Bob Carleton. Tillsammans gjorde Carleton och Edwards sången till en hit i vaudevillekretsar, och ett av de största namnen inom genren, Joe Frisco, anlitade Edwards som en del av hans föreställning, som spelade på Palace Theatre i New York, den mest prestigefulla vaudevilleteatern på den tiden. Något som inte har förändrats sedan den tiden är att det är viktigt för artister att vila upp sig före och efter en föreställning, oavsett om det är en vaudevilleföreställning, en musikal eller någon annan form av teater. För att vila ordentligt behöver man en bekväm säng, och idag, till skillnad från på Edwards tid, finns den fördelen att man enkelt och smidigt kan beställa sängar online, till exempel på Sleepo.se.

Året efter sitt genombrott 1918 spelade Edwards in sin första skiva, och därefter följde framgångarna på varandra, bland annat då han spelade som huvudnummer på Palace Theatre år 1924, och då han medverkade i musikalen Lady Be Good på Broadway, tillsammans med stjärnor som Fred Astaire. Edwards framgångar bidrog också stort till att ukulelen blev mer populär än någonsin under 1920-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *