George ”The Ukulele Man” Formby

George Formby föddes år 1904 i Wigan i Lancashire, och hette ursprungligen George Hoy Booth. Han tog senare sin fars namn som artistnamn – hans far var själv artist, och uppträdde både som komiker och som sångare i musikaler. George Formby den yngre fick dock aldrig se sin far uppträda, eftersom han avled år 1921. Formby hade dittills haft en lovande karriär som jockey, men övergav hästarna för att istället följa i sin faders fotspår. Till en början gjorde han det ganska bokstavligen, då alla hans tidiga nummer togs från hans faders föreställningar – samma sånger, samma karaktärer och samma skämt. En stor förändring skulle dock ske år 1923, då han tog två beslut som skulle förändra hans karriär för alltid: han gifte sig med Beryl Ingham, som senare skulle bli hans manager, och han köpte en ukulele. Det var hans fru och manager som insisterade på att han skulle ta med ukulelen i sina föreställningar, och detta blev ett så framgångsrikt grepp att Formby blev känd som ”The Ukulele Man”. Från och med år 1926 började han spela in skivor, och från och med 1934 fick han allt fler filmroller. Detta ledde till att han under slutet av 1930-talet och hela 1940-talet var Storbritanniens mest populära artist. Under andra världskriget arbetade han för Entertainments National Service Associtation, och turnerade runt för att uppträda för soldater och civila. Vid krigets slut uppskattas George Formby ha uppträtt inför sammanlagt tre miljoner människor i det militära.Entertaining_British_Troops_in_North_West_Europe,_1944_B7923

Efter kriget dalade dock Formbys karriär, och även om han fortsatte att turnera runt Storbritannien i olika varietéföreställningar och pantomimer, blev han aldrig lika stor igen som han en gång varit. Formby dog år 1960, 56 år gammal.

Eftersom ukulelen förknippas med Hawaii, förknippas instrumentet också för många med sommar och värme. George Formby spelade visserligen på sin ukulele varhelst hans framträdanden tog honom, men bäst passar det kanske att spela ukulele på en uteterrass en solig sommardag eller en ljummen sommarkväll. Om du vill inreda din uteplats så att den passar perfekt för många timmar av drinkar och ukulelespelande, hittar du utemöbler för alla smaker på Buildor.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *