UKULELEN INSPIRERADE MIN HAWAII-RESA

Några knäpp på ukulelen och man börjar genast drömma om paradisstränder och färgglada drinkar. Den riktiga ukulelefantasten gör med fördel ett besök till platsen där allt började, på Hawaii förstås!

Tidigare i år gjorde jag en resa till Hawaii för studiebesök till Kamaka Ukulele. Jag ville se hur tillverkningen gick till och samtidigt njuta av en riktig solsemester.

 

Hawaii är så klart mycket mer än detta fantastiska instrument och en resa hit är en investering för själen!

 

Jag hade sparat ihop till större delen av resan men det räckte inte riktigt hela vägen. Jag anser att man aldrig ska låna pengar man inte har råd att betala tillbaka men eftersom jag behövde komma iväg inom en viss tidsram så gjorde jag en del research på ansvarsfulla sätt att låna pengar. Det slutade med att jag genom advisa.se/låna-pengar/ hittade bra räntevillkor hos SEB för ett lån på 8000 kr. Jag uppskattade även rådgivningen jag fick av Paul Hillman på Advisa. Han förklarade allt lugnt och tydligt lånevillkoren och återbetalningsplanen så att jag förstod precis hur lånet skulle påverka min privatekonomi. Några tusenlappar ”rikare” kunde jag sedan boka min drömresa!

 

Om Kamaka Ukulele

Kamaka Ukulele är en av världens främsta tillverkare av ukuleler. Företaget grundades redan 1916 på Hawaii av Samuel Kaialiilii Kamaka. Han hade sedan början av 1900-talet skapat ukuleler av koa-träden som växer på Hawaii. Den första butiken, ”Kamaka Ukulele and Guitar Works”, drev Samuel i sin egen källare, men år 1921 hade affärerna gått så bra att han kunde öppna en butik inne i Kaimuki nära Honolulu. Vid det laget var Samuel redan beryktad som en tillverkare av instrument av hög kvalitet, och butiken blev en stor framgång.

Ananas med strängar
Med ananasukulelen befäste Samuel sin roll som världens kanske främsta ukuleletillverkare. Han ville ta fram en ukulele som skapade ett mjukare ljud än den vanliga, timglasformade modellen. Samuels vänner påpekade att prototypen såg ut som en ananas. En av vännerna, som var konstnär, målade då en bild av en ananas på ukulelens framsida och namnet var ett faktum. Denna nya ukulele blev snabbt populär och 1928 kunde Samuel få patent på sin ukuleledesign.

Kamaka Ukulele var nyskapande på flera sätt, förutom den nya formen på ukulelen. Samuel anställde till exempel funktionshindrade personer redan 1955, i en tid då funktionshindrade ansågs oförmögna att arbeta. Två av de anställda var hörselskadade, vilket visade sig bli en tillgång då deras förbättrade känsel gjorde att de kunde känna träets tjocklek bättre och skapa ukuleler av högre kvalitet.

Idag ägs Kamaka Ukulele av Samuels två söner, Samuel Jr. och Frederick, vars egna söner sköter den dagliga verksamheten i företaget.

 

Aloha!

 

Av: Klas

Uppdaterad 26/06/2017

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *