Kamaka Ukulele

Kamaka Ukulele är en av världens främsta tillverkare av ukuleler. Kamaka Hawaii Incorporated, som företaget heter, är ett litet familjeägt företag baserat på Hawaii som grundades redan 1916. Grundaren hette Samuel Kaialiilii Kamaka, och han hade sedan början av 1900-talet skapad ukuleler av koa-träden som växer på Hawaii. År 1916 bestämde han sig dock för att försöka livnära sig på det, och öppnade alltså sin första butik, som han kallade ”Kamaka Ukulele and Guitar Works”. Denna första butik drev Samuel i sin egen källare, men år 1921 hade affärerna gått så bra att han kunde öppna en butik inne i Kaimuki nära Honolulu. Vid det laget var Samuel redan beryktad som en tillverkare av instrument av hög kvalitet, och butiken blev en stor framgång.instrument-1146488_960_720

Något som skulle förstärka Samuels roll som den främsta ukuleletillverkaren på Hawaii, om inte i hela världen, var hans ananasukulele. Han började under 1920-talet att experimentera med att designa en ukulele med ny form, som skapade ett mjukare ljud än den vanliga, timglasformade ukulelen. Den nya ukulelens namn kom sig av att Samuels vänner påpekade att den såg ut som en ananas. En av vännerna, som var konstnär, målade då en bild av en ananas på ukulelens framsida, och namnet var ett faktum. Denna nya ukulele blev snabbt populär, och 1928 kunde Samuel få patent på sin ukuleledesign.

Kamaka Ukulele var nyskapande på flera sätt, förutom den nya formen på ukulelen. Samuel anställde till exempel funktionshindrade personer redan 1955, i en tid då funktionshindrade ansågs oförmögna att arbeta. Bland annat anställdes två hörselskadade personer för att skapa ukuleler. Deras hinder visade sig bli en tillgång i detta arbete, då deras förbättrade känsel gjorde att de kunde känna träets tjocklek bättre, och således skapa bättre ukuleler.

Idag ägs Kamaka Ukulele av Samuels två söner, Samuel Jr. och Frederick. Deras söner, i sin tur, sköter den dagliga verksamheten i företaget.

Många som spelar ukulele, och kanske till och med äger en ukulele från Kamaka Ukulele, har säkerligen drömt om att åka till Hawaii för att besöka Kamaka Ukulele och se hur tillverkningen går till. Om det också gäller dig, men du inte har råd med en Hawaiiresa, kan du låna pengar på advisa. Det kan vara värt att ta ett lån för att uppfylla en livslång dröm.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *