Ukulele i modern musik

Ukulelen har formen som en liten gitarr med fyra strängar och ett mindre ljudregister. För den som är sångintresserad är det ett perfekt instrument då man kan sjunga och spela samtidigt. Man kan även spela ukulele tillsammans med ett kompisgäng. Det går att spela all sorts musik på en ukulele precis som på en gitarr, och visst ser det gulligare ut med en ukulele i handen. I en orkester har instrumentet svårt att göra sig hörd då den inte når lika stort ljudområde. Dock ville man inte missa chansen att få ta del av instrumentets ljud varav ett flertal banjoversioner utvecklades som går under namnet banjolele.

Ukulele är den nya blockflöjten

Många är det nog som blickar tillbaka på skolåren och minns hur man spelare blockflöjt. Detta håller dock på att ändras och ukulelen är nu mer populär än blockflöjten när det kommer till den yngre generationen. Därav spås det att ukulelen kommer vara det självklara valet av musikinstrument som man lär sig spela under skolåren. För den som har besökt Hawaii mycket är ukulele ett vanligt inslag där sedan instrumentet blev en succé under 1800-talet. Efter Hawaii spreds ukulele under 1920-talet vidare till Europa och USA där populariteten växte, främst i Kanada. Där såg man ett ypperligt tillfälle att dra ner på instrumentkostnaderna i skolorna genom att införa undervisning i ukulele.

Ukulele i Storbritannien

Trots att instrumentet ursprungligen kommer från Portugal så spelade man ukulele i övriga Europa och USA med ett tema från Hawaii. Även Storbritannien föll pladask för Ukulele och med hjälp av komikern och sångaren George Formby spreds instrumentet ännu mer. Han spelade dock på en banjolele, men det fick ändå intresset att gå upp för ukulelen. Det är Populärt att flytta till England och idag finns det Ukulele Orchestra of Great Britain för den intresserade. Med mottot ”six strings bad, four strings good” har de spelat på sina ukuleles sen 1985 och fortsätter att sjunga och spela för befolkningen i Storbritannien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *