Big in Japan – Ukulelen!

Aloha!

Flertalet förknippar ukulelen med Hawaii och hula hula dansande kvinnor med blomsterkransar runt halsen. Faktum är att ukulelen i Japan är ett av de mest älskade instrumenten. Sett till antalet ukulele spelare slår Japan ukulele landet Hawaii – med hundratusentals aktiva ukulele spelare. Varför denna enorma popularitet i Japan. Först av allt, ukulelen är liten, praktisk och lätt. Japaner gillar inte otymplighet, svårplacerat och opraktiskt. Lägg därtill att japaner i regel har en förkärlek för det som är ”kawaii” – det vill säga allt som uppfattas som gulligt eller sött på svenska. I Japan är hobbies en mycket stor del av livet, att vara nörd och fullkomligt hänge sig åt något annat vid sidan av yrkeslivet ses som något positivt och bra. En av de första frågorna du får i Japan utan inbördes ordning är, vad jobbar du med, är du gift och har du någon hobby?

Hobbies innebär inte frimärkssamlande

I Sverige förknippas hobbies med myntsamlare, frimärkssamlare eller lim luktande modellbyggare. I japan är betydelsen av en hobby något helt annat. I japan investeras pengar, möda och tid på respektive hobby och japanerna blir ofta väldigt duktiga på sin hobby. Om hobbyn är ukuleles i Japan – är det inte endast spelandet på den som är intressant – det är designen, träslaget, stränghöjden och konstruktionen. Därav finns det ett flertal tidskrifter, filmer eller byggsatser i Japan som beskriver, lär ut och förklarar allt om ukulelen. Ingen slump att en av världens främsta ukulele spelare är japanen Kiyoshi Kobayashi. I Japan sysslar man inte lite vid sidan om med sin hobby – du uppslukas helt och låter hobbyn bli en integrerad del av ens personlighet, tänkande och skapande. Här finns specificerade hobbies inom i princip allt du kan förställa dig, från kalligrafi, tunnelbanestationer till tårtdekoration och skapandet av bakelser.

Hur kom ukulelen till Japan?

Japan och Hawaii har en lång historia av migration och den startade med i slutet av 1800-talet Det beräknas att ca: 200.000 japaner emigrerat och bosatt sig på Hawaii under 1920-talet. Flertalet japaner hade svårt att integrerar sig fullt ut till det amerikanska samhället i Hawaii och många valde att skicka sina barn tillbaka till Japan för att ta del av den japanska utbildningen och japanska kulturen. Dessa barn och ungdomar tog med sig ukulelen till Japan.

Efter andra världskriget slut 1945 var Okinawa och japans södra delar till stora delar under amerikanskt inflytande och ukulelen blev ett mycket populärt instrument på flertalet av de tropiska öarna i Okinawa regionen och är än idag. Den första officiella ukulele ambassadören i Japan var Yukihiko Haida och hans bror Katsuhiko Haida. Bröderna startade under en organisation kallad Nippon Ukulele Association (NUA) år 1959. Den existerar än idag och har månatliga träffar utanför Tokyo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *